Maske gor, maske dol?

Prenos nalezljivih bolezni je zelo različen, saj nekatere povzročitelje prenašajo na primer komarji, druge se širijo z okuženo vodo ali hrano, tretje pa po zraku, nato s tesnim ali le bežnim dotikom itd.

Ob epidemiji, ki zadnje leto obvladuje svet so najprej mislili, da se prenašajo virusi COVID 19 predvsem z dotikom ali prijemanjem okuženih predmetov. Danes se pa ve, da se najlažje prenašajo po zraku, z drobnimi kapljicami. Te nastanejo v pljučih in dihalnem sistemu ob govoru, kašljanju, kihanju, ter se širijo po zraku v prostor, kjer živimo, ali se gibljemo. Počasi padejo na tla, ali se razgubijo v zraku, če se nahajamo na odprtem. V te kapljice, ki so velike od desetinke do tisočinke milimetra so lahko vključeni patogeni agensi. Torej vsebujejo viruse, bakterije ali celo plesni. Te preživijo v kapljicah različno dolgo, prav tako kot kapljice lebdijo v zraku dlje če so drobne in v suhem ozračju, v vlažnem pa se zaradi absorbcije vlage večajo in hitreje padejo na tla.

Sedaj ko se zadržujemo v zaprtih in ogrevanih prostorih je nevarnost prenosa okužbe večja, saj virusi preživijo v aerosolu dlje. Da se izognemo širjenju virusov z dihanjem, kašljem ali  kihanjem se priporoča nošenje mask. Dokazano je, da maske zadržijo kapljice v visokem procentu a je to odvisno od kvalitete maske. Zato maske gor tudi v prostorih, ki so zaprti, jasno da takrat, ko nismo sami, ali nismo v krogu družine ali skupnosti kjer stalno živimo .

Maska zaščitna za obraz 5 kosov

Maska zaščitna za obraz 10 kosov

Maska zaščitna za obraz 50 kosov

Že več kot desetletje se proučuje bioaktivnost, eteričnih olj, ki jih z lahkoto razpršimo po prostoru v obliko aeroslola. Ta povečuje vlažnost zraka v prostoru, poveča volumen in težo kapljic lebdečih v zraku, poleg tega pa eterična olja vsebujejo različne snovi, ki tudi uničujejo ali onesposobijo viruse in s tem zmanjšujejo možnost prenosa infekcije v zaprtih prostorih. V letošnjem letu je na tem področju opravljenih veliko raziskav, ki potrjujejo učinkovitost posameznih predvsem esencialnih eteričnih olj. Ta olja so različno učinkovita, nekatera lahko tudi dražijo dihala, ali povzroče alergične reakcije, zato je dobro, da poznamo učinke posameznih olj, prav tako pa tudi količino, ki jo uporabimo za inhalacije in razprševanje z difuzorjem (razpršilnikom), najboljše z ultrazvočnim. Več o bioaktivnosti esencialnih eteričnih olj, o zadnjih raziskavah in mnenju FDA pa v nadljevanju.

Prim.J.Tasič