Maca enostavno deluje

Maca je rastlina, vajena premagovati izredne pogoje. Raste v Andih, na več kot 4400 metrih nadmorske višine. Prilagoditi se je morala velikim temperaturnim razlikam, visokemu UV-faktorju, pomanjkanju kisika in močnemu vetru.

Maca izjemno ugodno deluje na trenutno počutje, ki ga je, po besedah mnogih uživalcev, mogoče začutiti praktično takoj, ko jo začnemo jemati. Nenavadne moči hormonov so znane vsem nam, občutimo jih na lastni koži kot jezo, stres, srečo in zaljubljenost … Toliko bolj dragoceno je zato najti rastlino, s pomočjo katere lahko uravnavamo izločanje hormonov v telesu in na ta način prepreči prevelika razpoloženjska nihanja. Rastlina, o kateri govorimo, je perujska maca, poleg uravnavanja hormonov pa ima še veliko drugih nič manj osupljivih zdravilnih lastnosti.

Danes dobro poznamo kemijsko sestavo mace in številne zdravilne lastnosti, ki izhajajo iz nje. Znanstvene raziskave so potrdile njeno vlogo pri povečanju telesne energije takoj po zaužitju. Odkrile so tudi, da povečuje odpornost, krepi imunski sistem in preprečuje stres. Nekatere snovi v maci vplivajo na hormonski sistem ter posledično na metabolizem, energijsko stanje organizma, rast, spolno moč (izotiocianat), plodnost (glukozinolat) in splošno počutje. 

Po zaslugi vsebnosti vitaminov B1, B2, B12 in C uživanje mace uravnava srčni utrip, pomaga pri zdravi rasti celic in pospešuje proizvajanje rdečih krvničk. Maca je dobra novica za vse, ki se radi sladkate z ogljikovimi hidrati, hkrati pa želite ohraniti primerno težo. Uživanje mace namreč pospešuje presnavljanje ogljikovih hidratov. Z veliko vlakninami, ki pospešujejo prebavo, pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa. Poleg že naštetih vitaminov vsebuje tudi kalcij, natrij, kalij, fosfor, cink, mangan, magnezij in bizmut. Koncentracija kalcija v maci je večja kot v kravjem mleku. Po zaslugi vsebnosti kalcija uživanje mace krepi kosti in zobovje ter ugodno vpliva na delovanje živčnega in krvožilnega sistema. vsebuje tudi železo, zato je dobrodošel dodatek na jedilniku v primeru slabokrvnosti.

Bio maca v prahu – BioLUX, 175 g

Maca učinkuje antistresno
Eden od osupljivih učinkov uživanja mace je njeno izjemno ugodno delovanje na trenutno počutje, ki ga je, po besedah mnogih uživalcev, mogoče začutiti praktično takoj, ko jo začnemo jemati. Maca namreč zmanjšuje raven stresnega hormona kortizola v telesu. Ko se raven kortizola zmanjša, to vpliva na povišanje količine kortizolu nasprotnega serotonina, znanega tudi kot hormon sreče. Zaužitje mace sproži v telesu kemijski proces, po zaslugi katerega se počutimo bolj zadovoljni in bolj polni energije.