Pegasti badelj

Pegasti badelj (Silybum marianum ) je sredozemska rastlina iz družine nebinovk (Asteraceae). Zraste do dva metra visoko in ima značilno socvetje rožnato vijolične barve in bodeče liste z belkasto obarvanimi žilami. Njegova semena so od svetlo do temno rjave barve in vsebujejo aktivno sestavino sylimarin.

 

Seme vsebuje različne sestavine: do 30% beljakovin, približno 25% nenasičenih (MK) maščobnih kislin, tokole, sterole, flavonide, ter silimarin, ki je glavna zdravilna učinkovina.

Že stoletja so poznani blagodejni učinki na jetra, kar je potrjeno s številnimi raziskavami.

Poznanih je več kemijskih podskupin, ki so različno aktivne, vendar na različne načine zaščitijo jetrne celice: preprečujejo okvaro genske strukture in stimulirajo ponovno rast celic, kot antioksidanti preprečujejo oksidativne procese in blokirajo prehod različnih snovi v same celice in jo tako tudi zaščitijo.

 

Pegasti badelj v prahu bio, 160g

Učinkovita je zaščita pri kroničnem uživanju alkohola, pomaga tudi pri različnih drugih okvarah jeter: zmanjšuje zamaščenost jeter, tvorbo holesterola, poznane pa so tudi uspešne zaščite pri zastrupitvi z mušnico in drugimi kemijskimi snovmi (benzeni, paracetamolom…).

Uporablja se kot pripravek v obliki tablet, kapsul ali pa sami zmeljemo seme, ki ga nabavimo v zeliščnih specializiranih prodajalnah. Seme moramo zmleti (kavni mlinček), dve veliki žlici zmletine prelijemo s hladno vodo, na hitro prevremo in hladno pijemo po požirkih. To se priporoča pri kroničnih okvarah jeter, kakor tudi pri akutnih vnetjih kot je virusni hepatitis.

Podoben zaščitne učinke na jetra ima tudi plod Šisandre, ki je sicer znani adaptogen (povečuje odpornost orgnizma-šisandrin), ki poleg vsega tega preprečuje še mikrobna vnetja.

Pegastemu badlju se pripisuje še več ugodnih učinkov. Zmanjševanje bolezni srca, vpliv na holesterol, sladkorno bolezen, kožo, prebavo, hormonsko stanje, druge metabolne motnje itd.

Vse te spremembe in vplivi pa niso direktno posledica lokalnega delovanja učinkovin, ki jih vsebuje seme pegastega badlja, temveč so posledica ugodnega učinka na delovanje jeter, saj le to  omogoča normalno uravnavanje glikogena in krvnega sladkorja, holesterola, maščob, tvorbo specifičnih beljakovin, razgradnjo toksičnih substanc, izločanje žolča, razgradnjo hormonov, olajša se vodenje krvnega tlaka itd.

Jetra so naša največja žleza in prava kemična tovarna, zato nam zdrava jetra bistveno spremenijo oziroma izboljšajo zdravstveno stanje na vseh nivojih.

Tako se rezultati uživanja pegastega badlja izražajo z različnimi uspešnimi  spremembami v našem telesu, z dvigom splošnega počutja ter krepijo zdravje.

Prim. J. Tasič